Активисти на международната организация Грийнпийс“ започнаха тази сутрин акция в ТЕЦ

...
Активисти на международната организация Грийнпийс“ започнаха тази сутрин акция в ТЕЦ
Коментари Харесай

Заради замърсяването на въздуха: Активисти на „Грийнпийс“ се качиха върху кула на ТЕЦ „Марица“ 3

Активисти на интернационалната организация  „ Грийнпийс “ започнаха тази заран акция в Топлоелектрическа централа „ Марица “  3 в Димитровград.

На място са бранители на природата от девет страни. Те желаят затваряне на централата на въглища. Шестима алпинисти са покачени на охладителната кула на централата сега и са с желание да изрисуват надпис с обръщение за  по-чист въздух.

Димитровград е бил обгазен със серен диоксид

Други са с плакати пред предприятието. Енергийната система на страната може да действа и без тази централа, считат участниците в акцията.

Сезираме полицията и прокуратурата за дейностите на „ Грийнпийс “, заяви пред публицисти юристът на сдружението Юлиян Семерджиев. По думите му през вчерашния ден по здрач тецът е почнал подготовка за стартиране на производството на електрическа сила.

В ранните часове на днешния ден защитата е  забелязала хора на територията на централата . Заради заплахата за тях разпалването на инсталациите е било прекъснато в 2:00 часа след среднощ.

Протестът на работещите в затворения Топлоелектрическа централа „ Марица 3″ се мести в София

Към 9:00 часа пред теца към този момент имаше няколко полицейски патрулни коли. За последно Димитровград беше обгазен със серен диоксид на 11 октомври, когато Автоматичната измервателна станция „ Раковски “ регистрира стойности над пределната средночасова норма.

Тогава обаче тецът не работеше и от Регионалната ревизия по околната среда и водите в Хасково показаха, че повода евентуално е преносът на  въздушни маси от енергийния комплекс „ Марица Изток “.

Миналата година Топлоелектрическа централа „ Марица “ 3 бе краткотрайно спирана на няколко пъти, а  казусът влезе и в съда.  Работниците от дружеството бяха и на протестен поход в София заради затварянето. Централата бе проверявана и от Главната дирекция „ Борба с проведената престъпност “ и Държавната организация „ Национална сигурност “.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР